2007. március 5., hétfő

Jade Empire

Jade Empire... Aki jártas a "konzol-PC háborúban" az nyilván hallott róla, hisz a Bioware Xbox-only címe volt, ami a PC-seknek nem igazán tetszett. Egy évvel később a Bioware volt oly' kedves és hozzánk vágta a játék Special Editionjét, ami plusz grafikai tupírozásokat tartalmaz, stb. (Érdekes, eleinte a Fable is csak Xboxra készült, aztán a PC-sek kaptak, kb. alig 1 év múlva, egy bővített változatott... Ez csak jelent valamit, nem? :))
A játék az ősi Kína világába vezet el minket, ami keveredik a kínai mitológiával (lesznek itt szellemek, démonok), és a technológiával/technikával: találkozni fogunk mindenféle gépekkel is.
Főhősünk egy tanoda igéretes tanítványa, kire mindenki büszke (aki nem az hamar meg fog halni), de a tanodát lerombolják, hősünk mesterét meg elhurcolják. Feladatunk az öreg kiszabadítása lesz. Habár a történet kicsit sablonosan indul, a rengeteg karakter eredetisége, és a tömérdek kiválóan kidolgozott quest ezt feledteti, de később beindul a story (remélem :D).
Mivel egy akció-RPG-vel van dolgunk, a karakterfejlesztés merőben más a megszokottaktól, mire most nem térnék ki, mert igen sokáig lehetne elemezni a hibáit és erősségeit. Viszont egy ilyen stílusú játéknál fontos a harcrendszer: őszintén szólva először csalódott voltam, mikor láttam, hogy nem a Star Wars: Knights of the Old Republicban megszokottat követi, de a rengeted technikának (végülis a skillekhez tudnám hasonlítani őket) köszönhetően változatos, és taktikus is (már amennyire lehetséges...).
A grafika nem nagy szám, egyedül a tovább fejlesztett bloom effekt az ami említésre méltó: a karakterek, a fények sokkal szebbek, mint más hasonló effektel bíró játéknál. Érdekes, hogy a harcoknál leesik pár fpsre a játék, de lehetséges, hogy a hiba az én gépemben rejtőzik. :)
A játékban található jó néhány bug is (főleg harc közben kamera bugok), amik néha fordulnak elő, de akkor zavaróak.
Feljebb említettem a NPC-ket. Pár képpel illusztrálnám, hogy mennyire különbözőek:


Egy róka és egy elefánt szellem/démon az egyik mennyországban (több is fellelhető a játékban).


Ő az egyik társunk, és itt épp a gyermek koráról mesél.

Az ogre (Zhong) épp a barátja (Ox = tehén) haláláról mesél.

És egy kis utalás a KotOR-fanoknak. :)


3 megjegyzés:

Alwares írta...

Az első bekezdésre válaszolva! Remélem ezt azt jelenti hogy a Bioware minden játékát előbb-utóbb ki szeretné adni PC-re így hát én azt mondom Mass Effect!

diphis írta...

Én inkább azt mondom, hogy Dragon Age, habár az meg elvileg Pc exluzív lesz...

Panyi írta...

Dragon Age-t várom már én is!